„A legjobb motiváció mindig belülről jön” – Michael Johnson

Bár a coaching, mint segítő folyamat, egy teniszedző, W. Timothy Gallwey nevéhez köthető, nem is olyan régen még szinte kizárólag csak az üzleti életben alkalmazták.  Ma már a vezetői (Executive) és üzleti (Bussiness) coaching mellett elterjedt az életvezetési vagyis Life Coaching is, illetve egyre nagyobb igény mutatkozik Sport Coachokra is.

Ismert, hogy a test, a lélek és a szellem harmóniája befolyásolja a teljesítményt. Minél nagyobb az összhang, annál nagyobb az esély, hogy sikeresen szerepeljen a sportoló a fontos megmérettetéseken, illetve a felkészülés hatékonyságát segítve az edzéseken is megfelelően motivált és koncentrált legyen.

A Sport Coach segít abban, hogy a sportoló mentálisan a legjobb formáját hozza. A coach támogatásával önmaga találja meg a választ a kérdéseire, elakadásának okaira, legyen szó a motiváció hiányáról, egy sérülésről, a csapattársakkal vagy az edzővel való kapcsolatról, teljesítmény-szorongásról, kudarc feldolgozásról, kiégésről vagy akár fejlődési vágyról, új edzésmódszerek kipróbálásáról.  És még hosszan sorolhatnám…

A Coach fő eszköze a figyelem és a kérdezéstechnika, amivel segíti a probléma, elakadás okainak, mozgatórúgóinak a feltárását és hozzájárul ahhoz, hogy a sportoló mozgósítsa erőforrásait. A coaching kiváló lehetőséget nyújt az önismeret és az érzelmi intelligencia fejlesztésében.

Nemcsak egyéni sportolók dönthetnek Sport Coach igénybevétele mellett, csapatok esetében a Team Coaching folyamat alkalmazása többek között az egymással való kommunikációt, a konfliktusok megoldását támogatja és a coaching során a sportolók tapasztalatokat szereznek mind önmaguk, mind társaik működéséről.

Ezenkívül edzők, sportvezetők, sportmenedzserek, játékvezetők is felkereshetnek Sport Coachot. De szülőknek is ajánlott, hiszen a Sport Coaching fiatal sportolókkal, gyerekekkel is foglalkozik.

Ha többet szeretnél megtudni a Sport Coachingról vagy érdekel a módszer, várom leveledet a a sportcoach.kriszta@gmail.com címen.