David Epstein: Valóban egyre gyorsabbá, jobbá és erősebbé válnak a sportolók?

David Epstein sportkutató újságíró az előadásában azt mutatja be, hogy milyen tényezőknek köszönhető a sportteljesítmény rohamos fejlődése a korábbi évtizedekhez képest. Amellett, hogy sokkal tudatosabban edzenek a sportolók, a technológia is jelentősen hozzájárul a teljesítmény növekedéséhez.

Manapság a futók rajtgépből indulnak, speciális borításon futnak, míg régen salakon (ami megégett fa hamuja, puha felület, és ezáltal több energiát nyel el futás közben) versenyeztek. A 100 méteres síkfutás 1936-os világcsúcstartója, Jesse Owens, ha részt vett volna 2013-ban a 100 méter világbajnoki döntőjében, Usain Bolt célba érésekor még 4 méternyire lett volna a céltól. Ross Tucker sportkutató Owens ízületeinek sebességét biomechanikailag vizsgálva megállapította, hogy ugyanolyan borításon futva mindössze egy lépésnyi hátránya lett volna.

Az úszásban a bukóforduló 1956-os, illetve később a vízelvezetők bevezetése, ami a versenyzőket akadályozó turbulencia kialakulását szüntette meg, bizonyult döntőnek. És persze emlékezhetünk az egésztestes, alacsony súrlódású úszódresszekre is. A technológiai fejlődés, a gyorsabb sílécektől a könnyebb cipőkig, aerodinamikusabb kerékpárokig, minden sportra hatással volt.

És míg korábban az edzők úgy gondolták, az átlagos testalkat a legmegfelelőbb, ma már jellemző a testalkat szerinti kiválasztódás. Amely sportoknál a nagy méret előny, a sportolók nagyobbak lettek. Ennek megfelelően, ahol az apró termet jelent előnyt, a sportolók is kisebbek lettek. Az átlagos női tornász magassága 160 cm-ről 145 cm-re csökkent, a vízilabdázók alkarja arányaiban hosszabbá vált a karjuk hosszához képest. Úszásban az ideális testalkat a hosszú felsőtest, rövid lábakkal. Futásnál az ellenkezője, a hosszú lábak és a rövid felsőtest előnyös.

Így fordulhat elő, hogy Michael Phelps, minden idők legjobb úszója és Hicham El Guerrouj, marokkói középtávfutó között 18 cm magasságbeli különbség van, mégis egyforma hosszú nadrágot hordanak.

Epstein szerint a fejlődő technológia, a változó gének mellett a megváltozott hozzáállás és az emberi test képességeinek jobb megértése együtt tették a sportolókat erősebbé, gyorsabbá, bátrabbá és jobbá.